
انیمیشن چیست؟ | مختصری درباره تاریخچه ساخت انیمیشن
همانطور که میدانید استاپ موشن گونهای انیمیشن است. آموزش، تبلیغات، سرگرمی و بازاریابی، همه و همه پیشرفت و جذابیت خود را از صنعتی به نام انیمیشن دارند. انیمیشن یا پویانمایی امروز در سبکهای مختلف و متنوعی تولید میشود و دنیای نمایش دیجیتال را تحت تأثیر خود قرار داده است. برای اینکه میزان این اثرگذاری را بهتر متوجه شویم، بهتر است به این سوال که انیمیشن چیست و از کجا شروع شده است، بپردازیم:
انیمیشن چیست؟
انیمیشن گونهای داستان پردازی و داستان سرایی است که از توالی و توهم حرکت این تصاویر ایجاد میشود. انیمیشن در واقع صنعت ایجاد توهم حرکت برای همه چیز است. وقتی تصاویر یک سوژه یا شخصیت پشت سر هم به نمایش درمیآیند، چشم انسان آنها را به صورت یک تصویر متحرک دریافت میکند. در واقع از مجموع رفتارهای یک آیتم است که انیمیشن یا پویانمایی خلق میشود و موقعیت یا شرایط آن آیتم را برای ما به تصویر میکشد. هر ثانیه انیمیشن شامل فریمهایی است که این حرکت را پشت سرهم به نمایش میگذارند. برای ساخت هر ثانیه انیمیشن به 24 فریم نیاز داریم.
اولین انیمیشن کی و کجا ساخته شد؟
اگر به گذشتههای دور سفر کنیم، اولین نشانههای علاقهمندی بشر را به انیمیشن میتوانیم روی دیواره غارها ببینیم. وقتی که تصاویر مورد علاقه خود را روی دیوارها و اشیاء حک میکردند. اما اگر سراغ اولین انیمیشن ها را در دنیای امروزی بگیریم، به اولین ابزار ساخت انیمیشن میرسیم که توسط جوزف پلاتو اختراع شد. بعدتر در سال 1834 اولین پروژکتور تصویری با عنوان چرخ شیطان توسط ویلیام حورج هونر ساخته شد.
سال 1900 جیمز استوارت بکلتون که به پدر انیمیشن آمریکایی معروف است موفق شد با استفاده از تکنیک stop move انیمیشن صامت The Enchanted Drawing را بسازد. اولین فیلم کاملا انیمیشنی درست 20 سال بعد توسط کاریکاتوریست فرانسوی امیل کوهن ساخته شد. اولین سل انیمیشن هم توسط ارل هارل پدر انیمیشن سنتی جهان ساخته شد.
دیزنی میکی موس، سفید برفی و هفت کوتوله انیمیشن هایی بودند که کم کم پا به دنیای انیمیشن گذاشتند و طرفداران زیادی را به این صنعت هدیه دادند.
اولین انیمیشن ایرانی کی ساخته شد؟
انیمیشن سازی در ایران بیشتر از 50 سال عمر ندارد اما اولین نمونههای باستانی آن را میشود در جام بز و درخت خرمای شهر سوخته سیستان دید. جامی که یک بز گردآگرد آن با درخت خرما درحال گفتگو و جست و خیز است. تابلوی سنگی شکار گراز طاق بستان هم نمونه دیگر است که از پیشینه قوی این تکنیک خبر میدهد.
در دوران معاصر، ملانصرالدین اولین فیلم کوتاه پویانمایی است که توسط اسفندیار احمدیه ساخته شد. بعدها مرکز پویانمایی صبا این صنعت را به طور ویژه در ایران هدایت کرد و در حال حاضر سالانه هزاران دقیقه انیمیشن تولید یا خریداری میکند.
انواع انیمیشن
سل انیمیشن: طراحی آیتمها روی طلق و قرار دادن آنها روی یک زمینه به صورتی که دو فریم از هر تصویر فیلمبرداری میشوند. کارتونهای واتوواتو تا گالیور و هایدی نمونههای این مدل انیمیشن است.
استاپ موشن: دستکاری فریم به فریم آیتمها و اشیاء به گونهای که ببننده حس میکند این اشیاء جاندار هستند.
انیمیشن 2 بعدی: استفاده از مقادیر ریاضی برای تغییر اندازه تصاویر بدون اینکه نیاز باشد مجددا همان شخصیتها بارگذاری شود.
انیمیشن 3 بعدی: ترسیم تصاویر و نقاشیها بوسیله یارانه که جابهجایی تصاویر با دخالت انیماتور در بخشهای مختلف انجام میشود. امروزه انیمیشن بیشتر با نوع سهبعدی خود شناخته میشود.
نقاشی متحرک: قطعات گرافیکی دیجیتال که حرکت را به وجود میاورند و از توالی آنها برای ارتباط با بیینده در فیلمها و فعالیتهای تجاری استفاده میشود.
انیمه: گونهای نقاشی رنگارنگ همراه با شخصیتهای پرجنبوجوش که در دنیای خیالی ترسیم میشوند. در ساخت این نوع انیمیشن، دست و یارانه هر دو دخالت دارند.