استاپ موشن چیست و معرفی انواع استاپ موشن

معرفی تاریخچه و انواع استاپ موشن

استاپ موشن چیست

بچه‌ها استاپ موشن یکی از انواع انیمیشن هست که در هر ثانیه، یک فریم از حرکت فیزیکی اشیاء ضبط میشه. بعد وقتی فریم‌ها به صورت متوالی و با سرعت پخش میشن، توهم حرکت برای بیننده ایجاده میشه.

بهتر بگیم استاپ موشن یه تکنیکه شبیه انیمیشن‌های دوبعدی با این تفاوت که به جای طراحی تصویر اشیاء، خود اجسام در حالت های مختلف حرکت داده شده و عکاسی میشن. یعنی استاپ موشن بیشتر با حرکت فیزیکی اشیاء سروکار داره. بعد از اون، عکس‌های گرفته شده، به طور متوالی کنار هم قرار میگیرن. وقتی ببیننده حرکت عکس‌ها رو کنار هم میبینه، احساس میکنه اون شی یا جسم در حال حرکت هست.

استاپ موشن یه انیمیشن پیشرفته است و عکاسی برای استاپ موشن کار سخت و زمانبری هست و لازمه که شما صبور باشید تا نتیجه خوب و دلچسبی بگیرید. در ضمن بهرته بدونین که استاپ موشن ها امروز خیلی طرفدار دارن و تو خیلی از جاها مثل تبلیغات، نماهنگ و برنامه‌های تلویزیونی، حتی فیلم‌های بلد هم استفاده میشن. استاپ موشن فقط یک سبک نداره و میتونه توی سبک‌ها و الگوهای متنوعی ساخته بشه.

 

تاریخچه استاپ موشن

اولین بار سال 1898 بود که آلبرت اسمیت و جیمز بلکتون از تکنیک استاپ موشن استفاده کردند و انیمیشنی با عنوان «The Humpty Dumpty Circus» ساختند. انیمیشنی کوتاه از عروسک‌هایی با اندام‌های مفصلی که برای شبیه‌سازی ربات‌های داخل سیرک استفاده شده بود.

بعدها در سال 1902، ویلیسن اوبرین با استفاده از تکنیک استاپ موشن، اولین فیلم بلند خودش رو به نام «دنیای گمشده» ساخت. یک فیلم طولانی که استاپ موشن سازهای جهان رو به شدت تحت تاثیر خودش قرار داد.

سال 1379 بود که برای اولین بار رد ایران از استاپ موشن استفاده شد. سریال «دنیای شگفت‌انگیز حمید» اثر بهروز یغمائیان از اولین استاپ موشن‌های ایرانی است که با تکنیک انیمیشن پیکسلیشن ساخته شده است.

 

انواع استاپ موشن

اگر امروز استاپ موشن خیلی طرفدار داره، یه دلیلش اینه که میتونه توی سبک‌های زیادی اجرا بشه. استاپ موشن سازها این فرصت رو دارند که از همه سوژه ها و وسایل دور و بر خودشون استفاده کنن و یه کار متفاوت و جذاب بسازن. پیشنهاد ما اینه که با انواع استاپ موشن آشنا بشین تا شما هم بهتر بتونین نمونه کار دلخواهتون رو بسازین:

1.آبجکت انیمیشن (Object motion): توی این روش، اجسام یا هر شیء دلخواه شما حرکت داده میشه. فیلم «سیرک هامپتی دامپتی» اثر جیمز استوارت بلکتون اولین نمونه اجرای استاپ موشن به سبک آبجکت انیمیشن است.

بازی با اشیا و اجسام در آبجکت انیمیشن

2.استاپ موشن خمیری (Claymation): توی این روش شما با خمیر عروسک یا مجسمه دلخواهتون رو میسازین و اونها رو فریم به فریم حرکت میدین و از اونها عکس میگیرین. بره ناقلا، والاس و گرومیت از بهترین نمونه‌های استاپ موشن خمیری محسوب می‌شوند.

شخصیت های دلخواه در انیمیشن خمیری

3.استاپ موشن پیکسیلیشن (Pixilation): توی این روش، پس زمینه و صحنه کار آماده میشه و اشیاء کوچک روی صحنه قرار میگیرن. اما بازیگر نقش اول آدم‌های واقعی هستند.

 

بازیگزی انسان در آبجکت انیمیشن

4.استاپ موشن کات اوت یا کاغذی (Cutout-Motion): تو این سبک، همه چیز به صورت دو بعدی و از کاغذ ساخته میشه و در ادامه حرکت داده میشه. روشی که هم میتونه دستی انجام بشه هم دیجیتال و با رایانه. کارتون شکرستان و مثل نامه از نمونه استاپ موشن های کات اوت ایرانی هستند.

طراحی دوبعدی کاغذ در سبک کات اوت - جشنواره ملی استاپ موشن

5.استاپ موشن عروسکی (Puppet Animation): بازیگرای این سبک عروسک‌ها و ماکت‌‌ها هستند. یکی از استودیوهای معروف جهان به نام استودیو لایکا در  این زمینه موفق بوده و تونسته نمونه کارهای خوبی ر وتولید کنه. مثل اینیمشن کوبو و دوتار…

پویانمایی عروسک ها در پاپت انیمیشن

6.استاپ موشن سایه روشن (Silhouette Animation): همان استاپ موشن کاغذی است که کارکترهایش در نور و سایه بازی می‌کنند. نور پس زمینه، پارچه سفید و اشیاء در کنار نور و سایه برای ما قصه می‌گویند.

بازی با نور و سایه در انیمیشن سایه روشن

مراحل ساخت استاپ موشن

در مرحله اول شما باید قصه یا داستان موردنظرتون رو در استوری بورد ترسیم کنید و کارکترهای قصه تون رو معرفی کنید.

در مرحله دوم شما باید پاپت، عروسک یا ماکت دلخواهتون رو بسازین.

در مرحله سوم صحنه استاپ موشن تون رو بسازید و بقیه اشیاء و اجسامی رو که مدنظر دارید به صحنه اضافه کنید.

مرحله چهارم، مرحله انیمیت یا حرکت دادن اجسام و عکس گرفتن از اونهاست.

در  پایان تصاویر پشت سر هم توی نرم افزار تنظیم میشن، ویرایش میشن به طوری که شما حس میکنید شخصیت‌ها در حال حرکت و فعالیت هستد.

حالا وقتش رسیده کارتون رو منتشر کنید.

 

 

اشتراک اجتماعی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.